الان که اومدم تو فروم دیدم ماشاالله چقدر بحث شده...
یه جمله معروفی هست بین عرفا که میگن: العلم نقطه کثرها الجهلاء (علم، یک نقطه است اما جاهلان آن را کثرت دادند و برچسب گذاری کردند. علم فیزیک، علم شیمی، علم نجوم، علم زیست، و...).
یعنی اگر ما واقعا در یک علم چنان عمیق شویم می رسیم به آنجا که می بینیم همه به یک چیز می رسند و هیچ مرزی بین علوم وجود نداره. بعبارتی دیگر همه علوم در یک نقطه متلاقی می شوند و این نقطه نهایت دانش بشر است.
حالا من نمی خوام وارد این مقوله بشم. اما از نظر اصطلاحی و معنای ظاهری واژگان میشه یک چیزهایی گفت.
ببینید نیوتن افتادن سیب را می بیند، انیشتن هم افتادن سیب را می بیند. اما نیوتن یک تفسیر از این افتادن دارد ولی انیشتن یک تفسیر دیگر و شاید کسی دیگر در آینده تفسیری بهتر از این دو ..
ما افتادن سیب را نجوم می دانیم ولی تفسیر این افتادن را فیزیک می گوییم.
بعبارتی دیگر نجوم یعنی ستارگان و فیزیک یعنی احکام ستارگان. بدیهی است که این احکام برداشتهای بشری است و قابل سهو و خطا. اگر فیزیک وجود خارجی داشت و مستقل از انسان بود هیچ وقت خطا در آن راه نداشت. البته قبول دارم که فیزیک بسیاری از پدیده ها را بدرستی تفسیر می کند و اتفاقا زیبایی فیزیک هم در همین است اما این دلیل بشری نبودن آن نمی شه.
اما آنچه که در وهله اول با نگاه به آسمان جلب توجه می کند وجود ستارگان است. آنچه که باعث شگفتی و حس زیباشناسی می شود همین مساله وجود است. این وجود را نمی توان خیال دانست.
فیزیک می تواند رفتار و تغییرات موجودات را بررسی کند اما خود وجود را نمی تواند توجیه کند. به نظر من همه شگفتی انسان از نگاه به آسمان فقط بخاطر وجود جهان است. (بحث رفت تو فاز پیدایش جهان...)
البته اگر منظور ما از نجوم، «علم نجوم» باشد بله فرقی با علم فیزیک ندارد. فقط فرقش اینه که فیزیک رفتار ماده را تفسیر می کند و علم نجوم رفتار اجرام فضایی را. یعنی در اینصورت نجوم حتی محدودتر از فیزیک میشه.
اما اگر نجوم فقط بمعنی نجوم یعنی ستارگان باشه در اینصورت فقط جنبه علم بودن آن مدنظر نیست. ولی در مورد فیزیک نمی توان چنین حرفی زد. (فیزیک همان علم فیزیک هست و بس.)
خلاصه کلام این که یک پدیده اول اتفاق می افتد بعد تفسیر می شود. پس نجوم از لحاظ رتبه بر فیزیک برتری دارد. هر دو زیباست ولی همه می دانیم که همه چی زیر سر اون اولی هست که باعث اینهمه زیبایی شده.

)