نوشته اصلی توسط
Ehsan
این که فرایند نادره دقیقا چه ربطی به این داره که : «عامل اصلی عمر کوتاه افزایش سرعت واکنش در اثر گرما و فشار بالا نیست بلکه افزایش سرعت در اثر افزایش احتمال برخورد دوتا پروتونه»؟
از طرفی اگر می گید: «فکر نمیکنم افزایش دما و فشار تأثیر زیادی در سرعت واکنش زنجیرهای پروتون-پروتون داشته باشه» پس:
همه می دونند که دمای زیاد یعنی انرژی زیاد ِ ذره ها که با توجه به بار ِ مثبت ِ هسته ها و نیروی دافعه ی اونها، انرژی ِ زیاد احتمال ِ برخورد رو بالا می بره و فشار ِ زیاد (البته به طور دقیقتر چگالی زیاد) هم یعنی این که ذره های بیشتری در واحد حجم وجود داره که واکنش بده. اگر دمای مرکز ِ ستاره کمی افزایش پیدا بکنه، در اثر ِ این افزایش ِ دما و فشار سرعت ِ واکنشها رو بالا میره و انرژیی که در اثر ِ این سرعت ِ زیاد ِ واکنش آزاد میشه دما و فشار رو بیش از پیش بالا میبره و باعث ِ افزایش ِ بیشتر ِ نرخ ِ تولید ِ انرژی میشه و این فرایند به صورت ِ چرخه ای تا جایی ادامه پیدا می کنه که ستاره به تعادل برسه. به خاطر ِ همین فرایند ِ بازخوردی هستش که نرخ ِ تولید ِ انرژی شدیدا وابسته به فشار و دماست.
این هم نمودار بستگی انرژی تولیدی در هسته به دما (از مرکز تحقیقاتی CSIRO استرالیا) :
دنبال همچین نموداری میگشتم. خب من فکر میکردم شروع واکنش آستانه ای واسه خودش داره و بعد انرژی آزاد شده اونو تا رسیدن به تعادل خاصی داغ میکنه. از طرف دیگه تصورم این بود که چون با افزایش دما سرعت واکنش برگشت (تجزیه سریع دیپروتون) هم زیاد میشه بنابراین فکر میکردم سرعت واکنش p-p در کوتولههای سرخ تفاوت چندانی با ستارههای بزرگتر نداره. طبق این نمودار این مورد در خصوص خورشید با ستاره های غول پیکرتر انگاری صحیحه و شیب نمودار در اون قسمت خیلی کم شده اما در خصوص کوتولههای قرمز که در سرازیری شدیدتر انتهای نمودار جای میگیرن صحیح نیست. جالبه که اینو تو همون صفحه ویکی هم که خودم لینک کردم نوشته بود ولی من خودم نخونده بودمش:
Red dwarfs are very-low-mass stars. Consequently they have relatively low temperatures in their cores and energy is generated at a slow rate through nuclear fusion of hydrogen into helium by the proton–proton (PP) chain mechanism. Hence these stars emit little light, sometimes as little as
1⁄
10,000 that of the Sun.
این نسبت 1 به 10،000 در داخل نمودار هم مشخصه. بنابراین سرعت مصرف سوخت در ستارگان بزرگ بخاطر دما و فشار بیشتر تقریباً 10،000 بار بیشتره. اما این نرخ افزایش سرعت همچنان نمیتونه پاسخگوی عمر بسیار کوتاه یک ستاره غول پیکر باشه:
the lifetime of a hypergiant is very short in astronomical timescales: only a few million years
این ستارگان غول پیکر با نرخی بسیار بسیار شدیدتر از اون 10،000 باری که بالا گفتیم به انتهای عمرشون نزدیک میشن. یک کوتوله سرخ 10 تریلیارد سال عمر میکنه و این یعنی دست کم عمری 1 میلیون بار طولانی تر از یک ستاره غول پیکر. بنابراین بجز سرعت واکنش عامل دیگری هم باید دخیل باشه.
نتیجه گیری کلی من تا بدینجای کار اینه:
ستارگان بزرگتر در ابتدای کار با سرعت بیشتری سوختشون رو مصرف میکنن. اما بعد بدلیل تجمع هلیم در هسته قبل از پایان یافتن سوخت هیدروژنیشون وارد فاز رمبش جدیدی میشن. بسته به اندازه ستاره سرنوشت متفاوته اما نهایتاً در همه اونها لایه هیدروژن بالایی به فضا پرتاب میشه.
اما در ستارگان کوچکتر روند سوختن آهسته هیدروژن بدلیل وجود جریان های همرفت که مانع از تجمع هلیم میشه باعث میشه تا مرحله جوش p-p تا تریلیاردها سال (بیشتر از عمر کنونی کائنات) ادامه پیدا کنه.
نتیجه اینکه در ستارگان کوچک دوعامل توأماً سبب افزایش طول عمر ستاره میشه:
1-سرعت کم واکنش پروتون-پروتون.
2-وجود جریان همرفت سرتاسری که مانع از توقف مرحله جوش پروتون-پروتون قبل از اتمام کامل هیدروژن میشه.