نوشته اصلی توسط
یزدان بابازاده
سلام
.....
اگر به نور از دیدگاه ذره ای نگاه کنیم بازم شهود مند تر از حالت موجیه !
در واقع سوالم اینه که :
الآن تلاطم های الکترومغناطیسی دارند تو "چی " حرکت می کنند ؟؟؟ یعنی بستر حرکتیشون چیه ؟؟
لطفا یکی از دوستان بنده رو توجیح کند !
علیکِ سلام
راستش سوال سوالِ جالبیه! جوابش رو نمیدونم اما یه سری توضیحاتِ جالب سراغ دارم:
منظورتون دقیقا از بسترِ حرکت چیه؟
بگذارید سوالتون رو باز تولید کنم تا شاید بهتر متوجه بشیم:
تمامِ تجربیاتِ ما از موج شاملِ این مفهومه یک محیطِ پیوسته از «اجزا»یی وجود داره که ارتباطِ این اجزا با هم به گونه ای تنظیم شده که اختلالی در «حالت» بخشی از اجزای کنارِ هم، در باقی محیط منتشر میشه.
مثلا وقتی یک قسمت از طناب رو کمی «جا به جا» میکنم این «جا به جایی» در باقی اجزای طناب منتشر میشه (طناب رو میشه با جرمهای کوچکی که به وسیله ی فنر به هم وصل شدند تقریب زد، پس اجزای طناب اتمها هستند)
یا وقتی یک اختلالِ «فشار» در قسمتی از هوا به وجود میاریم این اختلال منتشر میشه و «فشارِ» اطراف شروع به نوسان میکنه و موجِ صوت شکل میگیره (هوا هم از اتمها تشکیل شده)
الگوی کلی که در این مثال ها وجود داره اینه:
یک ساختار وجود داره که هر نقطه از این ساختار یک «ویژگی» یا «حالت» داره و این ویژگی هستش که منتشر میشه:
ساختار & حالت => موج
طناب & جابه جایی => موج ِ طناب
هوا & فشار => موجِ صوت
یه جابه جایی که داره در طی طناب منتشر میشه:
حالا برمیگردیم به سوالِ شما
برای امواجِ الکترومغناطیسی ما ویژگی رو میدونیم: میدانِ الکترومغناطیسی، موج رو هم میشناسیم: موجِ الکترومغناطیسی ، اما سوالتون به طورِ دقیقتر اینه که این «ساختار»ه چیه!؟
یعنی ما باید محیطی دارای «اجزا» پیدا کنیم که میدانِ الکترومغناطیسی ویژگی های اون اجزا باشن، مثلا یه عده ذره ی کنارِ هم پیدا کنیم که کوچیک و بزرگ شدنِ این ذرات میدانِ الکترومغناطیسی ایجاد کنه!
تصویرِ نسبیتِ خاص اینه که چنین محیطی دارای اجزا وجود نداره! نمیدونم تصویرِ نظریه ریسمان چیه، شاید نظریه ریسمان واقعا چنین محیطی رو پیش بینی میکنه اما من ازش بیخبرم، اما یه دیدگاهِ جالبتر هم هست:
میدانهای الکترومغناطیسی ویژگی ذاتی فضا هستند! یعنی اجزایی که قراره تغییرِ حالتشون موجبِ انتشارِ امواجِ الکترومغناطیسی بشه، بافتِ فضا-زمانه و ویژگی و حالتِ فضا-زمان، میدانهای الکترومغناطیسی هستند.
این که یک ماهیتِ مستقلِ بافت-گونه برای فضا-زمان قائل باشیم کاری هست که توی نسبیتِ عام انجام میشه
اگر روزی بشه اجزای فضا-زمان رو پیدا کرد احتمالا جوابِ سوالِ شما هم کاملا پیدا میشه
از طرفی تو انتهای این پست تو همین تاپیک یه بخشی گذاشتم که میگه شاید بشه اثبات کرد که ساختارِ فضا-زمانِ نسبیتی و فرضهایی که نسبیت روی فضا-زمان اعمال میکنه الزاما وجودِ معادلاتِ ماکسول و در نتیجه موجِ الکترومغناطیسی رو پیش بینی میکنه
ــــــــــــــــ
از این سوال و این بررسی به شدت لذت بردم