تا قبل از مطلب بعدي و من باب زنگ تفريح ، مطلبي را خاطره وار در خصوص اهميت " عنوان عكس " خدمتتان مطرح مي كنم :
همانطور كه قبلآ هم اشاره كردم ، همه چيز در عكاسي در خدمت انتقال مفاهيم و احساسات است .
- انتخاب موضوع
- تكنيك هاي عكاسي
- تركيب بندي
- انتخاب تناليته تصویر
....
و عنوان عكس
" عنوان عكس " نبايد به گونه اي باشد كه توصيفي غير واقعي و غير عيني از عكس باشد و نه به گونه اي عينآ همان چيزي باشد كه در عكس مشاهده مي شود .
مثلا فرض كنيد من از يك ميز عكس بگيرم و عنوان عكس را هم بگذارم " ميز " !!!
خب ... بيننده با خودش ميگويد من كه اين " ميز " را دارم مي بينم ... اين عنوان براي چيست !
... از آن طرف فرض كنيد من همان عكس ميز را بگيرم و بعد در عنوان عكس بنويسم " علم بهتر است از ثروت ! "
باز هم بيننده ، رابطه اي بين ميز و آن جمله در عكس نمي يابد و مي فهمد كه من سعي كرده ام ضعف انتقال مفهوم در عكسم را با يك " عنوان غير مرتبط با عكس " جبران كنم !
عنوان عكس فقط قرار است سر نخي از نوع نگاه عكاس به مخاطب بدهد ولا غير !
عنوان عكس ، انشا نيست كه بخواهيم با آن كمبود هاي عكس را جبران كنيم و ضمنآ بهتر است عنوان عكس 1 كلمه يا حد اكثر تركيبي 2 كلمه اي باشد
بگذريم ...
سالها پيش كه در سايت فتو فعاليت مي كردم ، اتفاقي درباره " عنوان " يك عكس رخ داد كه هنوز كه هنوز است فراموش نكرده ام .
دوستي در آن سايت داشتم به نام آقاي " داريوش راد ( رضي الله عنه ) " كه داراي روحياتي خاص بود و خصوصآ در ايجاد تصاوير مفهومي خاص ، هنرمندي چيره دست بود .
يك روز ديدم عكس جالبي با عنواني جالب تر قرار داده بود :
عكاس : داريوش راد
عنوان عكس : تولّد
( ناگفته نماند كه آن سايت فتو هم مثل سايت عكاسي خودمان بود كه اعضا روي عكس هاي يكديگر نقد و نظر مي نوشتند

)
من از اين عكس خيلي خوشم آمد و فكر ميكنم امتياز كامل را هم دادم
اما نظرم را درباره عكس اينطور نوشتم :
ممنون داريوش جان به خاطر اين عكس حوب ، همه چيز عالي است .
ولي این عکست برای من بیشتر از مفهوم تولد ٬ مفهوم خلقت رو تداعي میکنه
اما جوابي كه داريوش به نظر من داد مثل آب يخي بود كه روي من ريختند و جوابش تا همين امروز در گوشم است :
مصطفي جان مرسي به خاطر نظرت
دليل اختلاف ما در مورد عنوان عكس اينه كه تو خودت رو صاحب اون دست ها مي دوني و من خودم رو اون آدمك !
واقعآ اين جمله مثل ضربه اي در ذهن من حك شد كه بفهمم آدم ها چقدر مي تونند تفاوت ديدگاه داشته باشند .
عكاسي ، در حالت متعالي اون مي تونه راوي ايدئولوژي ها باشه .